Je potrebno smrčanje jemati resno?

Če ne smrčanje, pa je potrebno izjemno resno jemati spanje. V zadnjih 30ih letih se je na podlagi dognanj o pomembnosti spanja v življenju razvila posebna veja medicine, ki se imenuje medicina spanja. In smrčanje je najpogostejša motnja spanja.

Samo po sebi sicer ni nevarno, vendar se glasno in dolgotrajno smrčanje pogosto poveže z nevarnim sindromom spalne apneje (prekinitev dihanja), hkrati pa spremeni fizionomijo v ustni votlini.

Tudi če pri smrčečih ne kaže na nevarne oblike spalnih motenj, je že samo smrčanje toliko moteče za telo, da se čez noč ne spočije, regenerira in obnovi, zaradi česa se zbujamo utrujeni, zatekamo se k poživilom ali "slabi" hrani, da bi nabrali energijo in zvečer zaradi tega spimo še slabše. Slabo spanje pa dolgoročno zelo slabo vpliva na zdravje posameznika.

Fizikalna osnova smrčanja je vibracija mehkih tkiv v zgornjih dihalih, k čemur prispeva tudi slabitev tonusa mišic v steni dihal, zato je dolgoročna edina rešitev proti smrčanju krepitev mišic v ustni votlini.

Vsi prijavljeni na LLIOA novice boste 10.5.2021 na svoj e-naslov prejeli kratki trening z vajami proti smrčanju.

Še nisi prijavljen na novice? Prijavni obrazec najdeš spodaj.

H kvaliteti tvojega spanca, k čemur sodi tudi preprečevanje smrčanja, bodo veliko prispevali tudi treningi v programu PBF PRAKSA. Te zanima kaj je program PBF PRAKSA? klikni TUKAJ.